Szabó Balázs Pincéje - Kézműves borok
Szabó Balázs szőlő- és bortermelő vagyok, tősgyökeres noszvaji lakos, itt élek és borászkodom családommal.
Az Egri Borvidéken elhelyezkedő szőlők terméseiből készítjük borainkat.
Helyben, illetve a környéken találhatóak ültetvényeink.
A termések a noszvaji Zsidószéli, az egri Vidra dűlői és a Noszvaj környékbeli területekről, mint például a Kőkötőből és a Pipísről származnak.
Több fajta szőlőből készítjük borainkat: kékfrankos, leányka, olaszrizlig, cserszegi fűszeres, portugieser.
A borkészítés fortélyait szüleimtől tanultam.
Gyerekkénet is, gyakran a szőlőben, pincében tanulgattam a termelést, borkészítést.
Akkor még pár soros területen gazdálkodtunk, de mára már többszörösére nőtt a terület, amit folyamatosan bővítünk.
A tényleges borkészítést 2001-től számítjuk, ekkor léptük át a "magunknak készítjük" borászkodást és ekkortól indult el "igazi borász" utam.
Innéttől számítjuk újra a pince születését.
Minden évben törekszem, hogy egy-két újfajta bor legyen a hordókban, a hagyományos tájjelegű fajták megtartása mellett.
Évente többször megfordulunk borversenyeken ahol, szép eredményeket érünk el.
Borainkat az erre járó túristáknak és a tájjellegű hagyományos technológiával készült bort kedvelőknek kínáljuk.
Pince
Egertől 12 km-re Noszvajon található.
A pince kézzel tufába vájt, kb. 250 éves.
A borházban és a pince előtti téren 20-20 főt tudunk fogadni, ahonnét csodás kilátás nyílik a település szemközti pincesorára
és a település egy részére.
és a település egy részére.
Télen-nyáron egyenletes klímájú pince megfelelő körülményt biztosít a fahordós érleléshez.
Az érett borokat tartályokban tároljuk.
Az érett borokat tartályokban tároljuk.
A borházban helyben sütött, kemencében készült finomságok, húsok, sütik kóstolására, fogyasztására is van lehetőség (10 főtől).
Igény szerint, szalonnasütést, bográcsozást is kínálunk.
Igény szerint, szalonnasütést, bográcsozást is kínálunk.
Technológia
Hagyományos módon készítjük borainkat.
A fehér szőlők szüretet követően a lehető leghamarabb az erjesztő tartályba kerülnek, majd később fahordóban és tartályban tároljuk őkat.
A vörösborok 2-4 hetes héjjon erjesztése után, fahordóban érlelődnek tovább. Valódi ízüket (vörösborok esetén) 1,5-2 év uán érezhetjük.
Eredményeink
A környező települések borversenyein és néhány külföldi megmérettetésen részt veszünk évről-évre.
Tagjai vagyunk a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségének és fogadói a Kalandozások a Magyarországi Pincefalvakban rendezvény-sorozatnak.
2006-2007-2008-ban elnyerük helyi szinten a
Pincenapok legeredményesebb pincéje
kupát,
2015-ben a
Noszvaj falu bora
címet.
Pincenapok legeredményesebb pincéje
kupát,
2015-ben a
Noszvaj falu bora
címet.