Eredményeink 2017.

Írta: Super User on . Beküldve: Kezdőlap

2017. március 31. VELKY LAPÁS borbemutató és verseny
Egy bronz, kettő ezüst és egy aranyérem.

 

Szabó Balázs Pincéje - Kézműves borok

Írta: Super User on . Beküldve: Kezdőlap

Szabó Balázs szőlő- és bortermelő vagyok, tősgyökeres noszvaji lakos, itt élek és borászkodom családommal.
Az Egri Borvidéken elhelyezkedő szőlők terméseiből készítjük borainkat.
Helyben, illetve a környéken találhatóak ültetvényeink.
A termések a noszvaji Zsidószéli, az egri Vidra dűlői és a Noszvaj környékbeli területekről, mint például a Kőkötőből és a Pipísről származnak.
Több fajta szőlőből készítjük borainkat: kékfrankos, leányka, olaszrizlig, cserszegi fűszeres, portugieser.
A borkészítés fortélyait szüleimtől tanultam.
Gyerekkénet is, gyakran a szőlőben, pincében tanulgattam a termelést, borkészítést.
Akkor még pár soros területen gazdálkodtunk, de mára már többszörösére nőtt a terület, amit folyamatosan bővítünk.
A tényleges borkészítést 2001-től számítjuk, ekkor léptük át a "magunknak készítjük" borászkodást és ekkortól indult el "igazi borász" utam.
Innéttől számítjuk újra a pince születését.
Minden évben törekszem, hogy egy-két újfajta bor legyen a hordókban, a hagyományos tájjelegű fajták megtartása mellett.
Évente többször megfordulunk borversenyeken ahol, szép eredményeket érünk el.
Borainkat az erre járó túristáknak és a tájjellegű hagyományos technológiával készült bort kedvelőknek kínáljuk.

 

Pince

Egertől 12 km-re Noszvajon található.
A pince kézzel tufába vájt, kb. 250 éves.
A borházban és a pince előtti téren 20-20 főt tudunk fogadni, ahonnét csodás kilátás nyílik a település szemközti pincesorára
és a település egy részére.
Télen-nyáron egyenletes klímájú pince megfelelő körülményt biztosít a fahordós érleléshez.
Az érett borokat tartályokban tároljuk.
A borházban helyben sütött, kemencében készült finomságok, húsok, sütik kóstolására, fogyasztására is van lehetőség (10 főtől). 
Igény szerint, szalonnasütést, bográcsozást is kínálunk.
Technológia

Hagyományos módon készítjük borainkat.
A fehér szőlők szüretet követően a lehető leghamarabb az erjesztő tartályba kerülnek, majd később fahordóban és tartályban tároljuk őkat.
A vörösborok 2-4 hetes héjjon erjesztése után, fahordóban érlelődnek tovább. Valódi ízüket (vörösborok esetén) 1,5-2 év uán érezhetjük.

 

Eredményeink

A környező települések borversenyein és néhány külföldi megmérettetésen részt veszünk évről-évre.
Tagjai vagyunk a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségének és fogadói a Kalandozások a Magyarországi Pincefalvakban rendezvény-sorozatnak.
2006-2007-2008-ban elnyerük helyi szinten a
Pincenapok legeredményesebb pincéje
kupát,


2015-ben a
Noszvaj falu bora

címet.