Eredményeink 2017.

Írta: Super User on . Beküldve: Kezdőlap

2017. március 31. VELKY LAPÁS borbemutató és verseny
Egy bronz, kettő ezüst és egy aranyérem.

 

Aktuális

Szeretettel várjuk minden kedves régi és leendő vendégünket borkóstolásra, csapatépítésre vagy csak baráti, munkahelyi kikapcsolódásra.

 

Decemberben, így Karácsony előtt  is gondoljon szeretteire és lepje meg őket egy üveg borral vagy szőlőmag termékeinkkel.

Igény esetén borcsomagot is szívesen összeállítunk az Önök elképzelése alapján.

 
 

Szabó Balázs Pincéje - Kézműves borok

Írta: Super User on . Beküldve: Kezdőlap

Szabó Balázs szőlő- és bortermelő vagyok, tősgyökeres noszvaji lakos, itt élek és borászkodom családommal.
Az Egri Borvidéken elhelyezkedő szőlők terméseiből készítjük borainkat.
Helyben, illetve a környéken vannak ültetvényeink.
A termések a noszvaji Zsidószéli, az egri Vidra dűlői és a Noszvaj környékbeli területekről, mint például a Kőkötőből és a Pipísről származnak.
Több fajta szőlőből készítjük borainkat: kékfrankos, leányka, olaszrizlig, cserszegi fűszeres, portugieser.
A borkészítés fortélyait szüleimtől tanultam.
Gyerekkénet is, gyakran a szőlőben, pincében tanulgattam a termelést, borkészítést.
Akkor még pár soros területen gazdálkodtunk, de mára már többszörösére nőtt a terület, amit szertnénk tovább bővíteni.
A tényleges borkészítést 2001-től számítjuk, ekkor léptük át a "magunknak készítjük" borászkodást és ekkortól indult el "igazi borász" utam.
Innéttől számítjuk újra a pince születését.
Minden évben törekszem, hogy egy-két újfajta bor legyen a hordókban, a hagyományos tájjelegű fajták megtartása mellett.
Évente többször megfordulunk borversenyeken ahol, szép eredményeket érünk el.
Borainkat az erre járó túristáknak és a tájjellegű hagyományos technológiával készült bort kedvelőknek kínáljuk.

 

Pince

Egertől 12 km-re Noszvajon található.
Kézzel tufába vájt, 150 m2  területű maga a pince.
A borház vendéglátásra kialakított, 20 fő befogadására alkalmas, de a borház előtti szabadtéren, szintén 20 fő még kényelmesen elfér, ahonnét csodás kilátás nyílik a település szemközti pincesorára és a lentebb húzódó házakra.
Télen-nyáron egységes klímájú pince megfelelő körülményt biztosít a fahordós tároláshoz, érleléshez.

 

Technológia

Hagyományos módon készítjük borainkat.
A fehér szőlők szüretet követően minél hamarabb az erjesztő tartályba kerülnek, majd később fahordóban és tartályban tároljuk őkat.
A vörösborok 2-4 hetes héjjon erjesztése után, fahordóban érlelődnek tovább. Valódi ízüket (vörösborok esetén) 1,5-2 év uán érezhetjük.

 

Eredményeink

A környező települések borversenyein és néhány külföldi megmérettetésen részt vészünk évről-évre.
Tagjai vagyunk a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségének és fogadói a Kalandozások a Magyarországi Pincefalvakban rendezvény-sorozatnak.
2006-2007-2008-ban elnyerük helyi szinten a
Pincenapok legeredményesebb pincéje
kupát,


2015-ben a
Noszvaj falu bora

címet.